Νέο Χαλκιόπουλο

Το ημιορεινό χωριό Νέο Χαλκιόπουλο αποτελεί την έδρα της Δημοτικής Ενότητας Ινάχου του Δήμου Αμφιλοχίας, ενώ βρίσκεται στο κομβικότερο σημείο της ευρύτερης περιοχής καθώς εκεί διασταυρώνονται οι οδικοί άξονες προς Καρπενήσι, Αγρίνιο, Άρτα και προς Αμφιλοχία. Οποιαδήποτε διαδρομή και να ακολουθήσει κάποιος θα μείνει κατάπληκτος από το καταπράσινο τοπίο αφού σε αυτό συνυπάρχουν αρμονικά ο κάμπος, τα βουνά και τα οροπέδια, ενώ παράλληλα θα εντυπωσιαστεί από τον ποταμό Ίναχο που ρέει ανάμεσα από συστοιχίες πανύψηλων πλατάνων.

Στο Παλιό Χαλκιόπουλο θα συναντήσει κανείς πολλά εκκλησάκια όπως η Αγία Παρασκευή, ο Άγιος Νικόλαος της Βουνένης, ο Άγιος Ιωάννης και ο Άγιος Αθανάσιος, αυτό όμως που θα κλέψει τις εντυπώσεις είναι το απέραντο δάσος ελάτων όπου βρίσκεται ο παλιός συνοικισμός και αποτελεί μοναδικό θέαμα ειδικά το χειμώνα που καλύπτεται από χιόνι. Επίσης, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει το σπήλαιο του Αγίου Ανδρέα του Ερημίτη που βρίσκεται πίσω από το βουνό Κανάλα σε μια δυσπρόσιτη πλαγιά. Μέσα στο σπήλαιο βρίσκεται ο τάφος του Αγίου με τον ναό που τον περιβάλλει να αποτελεί ένα υπέροχο δημιούργημα.

Εξαιτίας των πολλών εκκλησιών και μοναστηριών, διοργανώνονται πολλά πανηγύρια και γιορτές με κυρίαρχο την παραδοσιακή μουσική καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και ιδιαίτερα την άνοιξη και το καλοκαίρι, ενώ τον Αύγουστο διεξάγονται πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως θεατρικές παραστάσεις, έκθεση βιβλίου, αγώνες δρόμου και ποδοσφαίρου, παρουσίαση παραδοσιακών χορών από όλη την Ελλάδα με τη συμμετοχή πλήθος κόσμου.

(Πληροφορίες από το site http://www.valtosprovince.com)