Θύαμος

Ο Θύαμος κατοικήθηκε για πρώτη φορά το 1976. Οι πρώτοι κάτοικοι προέρχονταν από τα γύρω χωριά-συνοικισμούς (Πατιόπουλο, Φράγκου, Δρομίστα, Κάμινα, Ρουπακιά, Τάρλα, Αγρίδι). Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό αποτελείται από 424 κατοίκους, περισσότεροι εκ των οποίων είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Λόγω του ότι κατοικείται μόλις 35 χρόνια, δεν έχει πλούσια ιστορία. Η ομορφιά του χωριού όμως αποζημιώνει τους κατοίκους και τους επισκέπτες με τον καλύτερο τρόπο. Ο Θύαμος περιτριγυρίζεται από βουνά της οροσειράς της Πίνδου και του Μακρυνόρους και σε συνδυασμό με τα ποτάμια που το διασχίζουν και τις κοιλάδες δημιουργείται το ανάγλυφο της περιοχής. Δένδρα και πλατάνια δημιουργούν ένα πράσινο τείχος γύρω από το χωριό. Το πιο γνωστό ποτάμι είναι ο Ίναχος.

Το χωριό έχει σχέδιο πόλεως, κεντρικό δρόμο με παράλληλους και κάθετους δρόμους προς αυτόν. Κατά την είσοδο συναντάς τα γήπεδα του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ. Στη συνέχεια, βρίσκεται το δημοτικό σχολείο και πιο πάνω η κεντρική εκκλησία, οι Άγιοι Ανάργυροι. Είναι οι πολιούχοι του χωριού, γιορτάζουν την 1η Ιουλίου και προς τιμήν τους γίνεται ένα μεγάλο πανηγύρι.

Κατά μήκος του κεντρικού δρόμου βρίσκεται το συγκρότημα με τα καφενεία, τις ταβέρνες, την αγορά, το γραφείο του συλλόγου Θυαμιωτών και το ιατρείο. Στο επόμενο τετράγωνο βρίσκουμε την παιδική χαρά και την κεντρική πλατεία. Η παλιά καλή βρύση με το καθαρό νερό χαρακτηρίζει την πλειονότητα των ορεινών χωριών της χώρας μας. Το δικό μας δεν αποτελεί εξαίρεση. Υπάρχει μία στο πάνω μέρος της πλατείας. Συνεχίζοντας το οδοιπορικό μπορεί κανείς να επισκεφθεί τα ερημωμένα χωριά Δρομίστα και Ρουπακιά καθώς και το μοναστήρι της Παναγίας στα Ρέθα. Ο Θύαμος είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της περιοχής, με πολύ καλές υποδομές για τουριστική αξιοποίηση.

(Πληροφορίες από το site http://www.thyamos.gr)