EΡ. Ποιες σπουδές έχετε κάνει; Χρειάστηκαν επιπλέον σπουδές, μετά το πτυχίο σας;
Αποφοίτησα από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών που είναι μία από τις δυσκολότερες σχολές. Παλιότερα, ήταν τμήμα του Πολυτεχνείου, τώρα είναι ανεξάρτητη.
Μετά από 5ετή φοίτηση έκανα μια πρωτότυπη πτυχιακή με θέμα την Υδροπονία, δηλαδή την ανάπτυξη των φυτών σε υδατικά διαλύματα και όχι σε χώμα.
Μετά από αυτό ασχολήθηκα με την αρχιτεκτονική τοπίου και τη διαμόρφωση εξωτερικών χώρων. Θεωρώ την τελευταία μια πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά που δεν σε κουράζει. Κάνεις ταξίδια και κάθε μέρα άλλα πράγματα. Είναι πραγματική πρόκληση να φέρνεις τη φύση στον χώρο σου.
Κάποια χρόνια δούλεψα ως πραγματογνώμονας σε φυτικές και ζωικές φυσικές καταστροφές.
Ακόμα, ασχολήθηκα στο Δήμο Ιωαννίνων στις μελέτες πρασίνου αλλά και σε ιδιώτες τριγύρω στην Ελλάδα.
Το βασικό μου επάγγελμα είναι εκπαιδευτικός στα Τ.Ε.Ι. Ηπείρου στο έκτακτο προσωπικό στην ανθοκομία και την αισθητική χώρου. Έχω συνεργαστεί με άλλα πανεπιστήμια σε σεμινάρια και ομιλίες.
Τα τελευταία 8 χρόνια ανήκει ανήκω στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο Εργαστήριο Κλινικής Βιολογίας σε πρωτότυπα επιστημονικά θέματα όπως το «πάντρεμα των επιστημών». Έχω δημοσιεύσει άρθρα για ιατρικές εφαρμογές. Ακόμα, είμαι και ερευνητής σε διάφορες βιοχημικές παραμέτρους. Το διδακτορικό μου έχει να κάνει με τις εφαρμογές φυτικών ουσιών απέναντι στην καρκινογένεση.
Τέλος, κάνω επικουρικό έργο στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στο Βιολογικό Τμήμα, κυρίως εργαστήρια.
Δεν περίμενα ποτέ τίποτα από κανένα. Είμαι ένας αυτοδημιούργητος άνθρωπος που πιστεύω πως κατέχω καλά το αντικείμενο της δουλειάς μου. Ασφαλώς, είχα θράσος για να πετύχω αρκετά από αυτά που πέτυχα. Μου αρέσει η δουλειά μου και διαβάζω γιατί το κάνω κέφι.
ΕΡ. Ποιες είναι οι οικονομικές απολαβές της δουλειά σας;
Ευτυχώς ή δυστυχώς, στη ζωή μου δεν τα βρήκα εύκολα. Η Ήπειρος είναι μια υποβαθμισμένη περιοχή όμως κανένας δεν είναι άνεργος αν πραγματικά δεν το θέλει. Οι οικονομικές απολαβές της δουλειάς μου είναι ο βασικός μισθός του γεωπόνου . Η εκπαίδευση δεν έχει χρήματα, ελάχιστοι είναι οι προνομιούχοι. Ο καθένας πρέπει να αναζητάει τα δικαιώματα του στον εργασιακό τομέα και όχι μόνο. Μπορείς ακόμα να ρίξεις τον οικονομικό πήχη αλλά στο τέλος κάνεις αυτό που αγαπάς. Προσωπικά θα με σκότωνε το επάγγελμα του δημόσιου υπαλλήλου, μ’ αρέσουν τα ελεύθερα επαγγέλματα. Το κατεστημένο δεν μου πάει.
ΕΡ. Ποιο είναι το ωράριο της εργασίας σας; Έχετε υποχρεώσεις μετά την αποχώρηση σας από αυτή ;
Το ωράριο της δουλειάς μου είναι απρόβλεπτο. Το λιγότερο 10 ώρες το περισσότερο 18. Πάντα έχεις υποχρεώσεις. Πάντα σκέφτεσαι τι θα κάνεις σε ένα μήνα αλλιώς δεν σέβεσαι τον εαυτό σου.
ΕΡ. Υπάρχει κόπωση σωματική ή πνευματική;
Όταν κουράζομαι σταματάω. Δεν δουλεύω για να κερδίσω. Όποιος το κάνει έχει χάσει το νόημα. Πιστεύω βέβαια ότι όσο πιο μικρός είσαι τόσο πιο ψηλά βάζεις τον πήχη.
ΕΡ. Υπάρχει συνεργασία;
Αυτή την κερδίζεις, δεν είναι όλα ρόδινα. Η συνεργασία είναι απαραίτητη για ένα γεωπόνο, εκπαιδευτικό, ερευνητή.
ΕΡ. Αρκούν οι οικονομικές σας απολαβές;
Δεν ξέρω να διαχειρίζομαι σωστά τα οικονομικά μου. Όσα κερδίζω, τόσα ξοδεύω. Απλά περνάω καλά.
ΕΡ. Η επιλογή του επαγγέλματος σας είναι τυχαία ή συνειδητή;
Με ενδιέφερε η γεωπονία, με μάγεψε. Ένας γεωπόνος καταπιάνεται με πάρα πολλά πράγματα: βιολογία, τεχνολογία, οικονομία, ιατρική.
ΕΡ. Βρήκατε εύκολα δουλειά;
Βρήκα δουλειά πολύ δύσκολα. Ήταν έντονο το πρόβλημα της ανεργίας. Ασχολήθηκα αρχικά με επαγγέλματα άσχετα με την επιστήμη μου.
ΕΡ. Η δουλειά σας απαιτεί ενημέρωση;
Πάντα.
ΕΡ. Τι γνώμη έχετε για τις γυναίκες συναδέλφους σας;
Είμαι υπέρ της ισότητας αλλά και της κατανομής των ρόλων. Ποτέ δεν κοιτάω αν είναι γυναίκα ή όχι. Κάποιες είναι πολύ καλύτερες από άνδρες συναδέλφους, ενώ υπάρχουν κάποιες άλλες που σίγουρα έπρεπε να είναι μόνο στην κουζίνα τους.