Βρουβιανά

Τρία  χωριά: τα Βρουβιανά , το Αυλάκι και το Περδικάκι βρίσκονται στον αυχένα του βουνού, στην αγκαλιά του δάσους, στο βουητό του Αχελώου και στο σμαραγδί φόντο της λίμνης των Κρεμαστών.

Τα Βρουβιανά είναι χτισμένα σε μια καταπράσινη πλαγιά έτσι ώστε οι πρώτες λαμπερές αχτίδες του ανατέλλοντος από τα Άγραφα ηλίου, να φωτίζουν και να θερμαίνουν όλα τα κάτασπρα και εν πολλοίς νεόκτιστα σπίτια του χωριού.
Τα πρώτα σπίτια άρχισαν να χτίζονται στη θέση αυτή και να δημιουργείται έτσι σιγά – σιγά το χωριό στα χρόνια της ελληνικής επανάστασης του ?21.
Μέχρι τότε οι μόνιμοι κάτοικοι έμεναν στο μεγάλο (2.000 στρεμ.) κάμπο των Βρουβιανών, ο οποίος αποτελούσε το “χειμαδιό” του Σεκαρετσίου (σημερινό περδικάκι), όπως αποδεικνύεται από τους πολλούς τάφους αλλά και τα ερειπωμένα εκκλησάκια που βρέθηκαν κατά καιρούς στον κάμπο αυτό.
Η ευρύτερη περιοχή των Βρουβιανών ήταν και είναι κατάλληλη για την εκτροφή προβάτων και στο γεγονός αυτό  τα Βρουβιανά  οφείλουν και την ονομασία τους .
Στους παλιούς χάρτες τα βρίσκουμε με την ονομασία «Προβιανοί» (κατάλληλος τόπος για εκτροφή προβάτων) αργότερα ως «Προβιανή»  μετά ως «Βροβιανά» για να καταλήξουν «Βρουβιανά».


Με τον Καποδίστρια του 1836 τα Βρουβιανά ως οικισμός του Σεκαρετσίου, ανήκαν στο Δήμο Ιδομένης.
Το 1912 επειδή ο Δήμος Ιδομένης είχε λιγότερους από 10.000 κατοίκους, χωρίστηκε σε κοινότητες.Τα Βρουβιανά τότε αποτέλεσαν μία κοινότητα με το Σεκαρέτσι με έδρα το σημερινό Περδικάκι.
Το 1967, μετά από «στάση» των κατοίκων του χωριού μας, που δεν εψήφισαν στις τότε δημοτικές εκλογές με αίτημα τη δημιουργία ξεχωριστής κοινότητας, το αίτημα έγινε δεκτό και δημιουργήθηκε η κοινότητα Βρουβιανών μαζί με τον οικισμό του Αυλακίου με έδρα τα Βρουβιανά.
Το 1998 με το νέο Καποδίστρια τα Βρουβιανά αποτελούν ένα από τα Δ.Δ του Δήμου Ινάχου.