Εμπεσός

Ο Εμπεσός είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του δήμου Ινάχου (Καποδιστριακός δήμος που προήλθε από τη συνένωση 15 πρώην κοινοτήτων) κι από τα πιο γνωστά, καθώς εδώ υπάρχουν αρκετές υπηρεσίες όπως ΕΛ.ΤΑ., Αστυνομία, κι όλες οι βαθμίδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Παιδικός Σταθμός, Δημοτικό σχολείο, Γυμνάσιο και Λύκειο).

Το χωριό Εμπεσός με τη σημερινή του μορφή είναι σχετικά καινούριο, αφού άρχισε να χτίζεται τη δεκαετία του ?80 με το πρόγραμμα συγκέντρωσης όλων των συνοικισμών του (Σκαντζόκαμπος, Γραμματσούλι, Συκιά, Παλιαριά, Ντηνέρι). Έτσι αποτελείται από καινούρια και σύγχρονα σπίτια με τις απαραίτητες ανέσεις για τους κατοίκους του. Πάνω από το νέο χωριό δεσπόζει το κάστρο, σε στρατηγικό σημείο με υπέροχη θέα σε όλη την κοιλάδα της περιοχής ενώ επιβλητικά είναι και τα δύο τεράστια βουνά που το περιβάλλουν (Μητσέλι και Καλάνα). Αποτελεί σημαντικό σταυροδρόμι της περιοχής καθώς το διασχίζουν πολλοί περαστικοί τόσο από τα πιο ορεινά χωριά του ίδιου δήμου (Περδικάκι, Βρουβιανά) όσο και πολλοί άλλοι από και προς τους γειτονικούς νομούς της Ευρυτανίας και της Καρδίτσας. Η πρόσβαση γίνεται εξ? ολοκλήρου με τα πόδια από τα ανατολικά και τα δυτικά του λόφου, αξίζει να αφιερώσει κάποιος χρόνο ώστε να απολαύσει τη γαλήνη της μοναδικής θέας.

Ο Εμπεσός βρίσκεται σε απόσταση 7 km από το Χαλκιόπουλο που είναι η έδρα του δήμου Ινάχου.

Άλλο ένα εξίσου σημαντικό αξιοθέατο είναι το μοναστήρι του Αγίου Θωμά του 18ου αι. που αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε κάτοικο του Εμπεσού καθώς θεωρείται πολύ σημαντικός ναός για την περιοχή. Στο ανατολικό μέρος του μοναστηριού βρίσκεται η «Σπηλιά του Αγίου Θωμά» όπου λέγεται ότι βρέθηκε η εικόνα του Αγίου και πάνω ακριβώς από τη σπηλιά έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος με πανοραμική θέα σε όλη την περιοχή με όνομα “Το Αγνάντεμα του Καπετάν Σταθά”, μιας και ο αρματολός του Βάλτου Καπετάν Σταθάς έκτισε το μοναστήρι.

Τέλος, αξίζει κάποιος να επισκεφθεί το Λαογραφικό ιστορικό μουσείο που στεγάζεται στο λιθόκτιστο «Παλιό Σχολείο» κτίσμα του 1916 και περιλαμβάνει εκθέματα από την καθημερινότητα των κατοίκων, όπως ένα παραδοσιακό σπίτι με το νοικοκυριό του, αργαλειούς, υφαντά, ενδυμασίες, κεντήματα, νομίσματα, γεωργικά και κτηνοτροφικά αντικείμενα κ.α.

Ο Εμπεσός είναι πολύ γνωστός την τελευταία δεκαετία για την διοργάνωση του αθλήματος παραπέντε, αφού στη θέση Κανάλα πάνω από το χωριό υπάρχουν τα κατάλληλα ρεύματα που ευνοούν υπέροχες πτήσεις για τους λάτρεις του αθλήματος. Πολλά πρωταθλήματα και κύπελλα διεξήχθησαν στην πίστα του Εμπεσού, ενώ έχει οριοθετηθεί και κατάλληλος χώρος προσγείωσης για την καλύτερη ασφάλεια των αθλητών. Το καλύτερο σημείο για να παρακολουθήσει κανείς ολόκληρες τις διαδρομές των αθλητών είναι από την κορυφή του Κάστρου.